OKUL KURALLARIMIZ!

OKUL KURALLARIMIZ!

Öğrencilerimizin başarılı, verimli ve sorunsuz bir eğitim-öğretim yılı geçirmesi için  Muzaffer Atasay Anadolu Lisesi olarak okul kuralları oluşturulmuştur

14.12.2023 154

OKUL KURALLARIMIZ

 

Öğrencilerimizin başarılı, verimli ve sorunsuz bir eğitim-öğretim yılı geçirmesi için  Muzaffer Atasay Anadolu Lisesi olarak okul kuralları oluşturulmuştur. Sevgi, saygı, hoşgörü nezaket ve sorumluluk bilinci temel yaklaşımlarımız olmakla beraber, sosyal ortamlarda düzeni ve doğru iletişimi sağlamın en önemli etkeni kurallar ve bunlara uygun davranışlardır. Aşağıda yer alan maddelerin siz velilerimiz ve öğrencilerimiz tarafından da bilinmesi olumlu öğrenci davranışları açısından faydalı olacaktır.

 

Açıklama:

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve ilgili mevzuat çerçevesinde hazırlanan bu kurallara uymak her öğrencinin görevi, uygulanmasını sağlamak ve denetlemek ise okul çalışanlarının görevidir. Uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar dayanağını Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinden almaktadır.

1-) Okula ders başlama saatinden önce gelinir. Ders başlama saatinde sınıfta gerekli hazırlıklar yapılarak ders öğretmeni beklenir. Ders öğretmeninin herhangi bir nedenle okulda bulunmamasından dolayı yerine okul idaresi tarafından görevlendirme yapılır. Öğretmenden sonra sınıfa girmek isteyen öğrenci ancak okul idaresinden ders kabulü için izin aldıktan sonra sınıfa girebilir. Bu kurala uymayan öğrenciler yoklama defterine yok olarak yazılırlar.

2-) Öğrencilerimiz okulumuza geldiği halde özürsüz olarak derslere, törenlere, etütlere, diğer eğitici çalışmalara, sınavlara, atölye, laboratuvar ve uygulama çalışmalarına katılmazlarsa, geç katılır veya katıldıktan sonra ayrılarak okulu terk ederlerse kendileri hakkında  yaptırım uygulama süreci başlatılır.

3-) Öğrencilerin ders saatleri olan 08:30 ile 16:05 (Cuma günü 16:20) arasında haber vermeksizin ve izin almaksızın okuldan ayrılmaları yasaktır. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır. Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.

4-) Herhangi bir nedenle okuldan ayrılmak isteyen öğrenci durumu gerekçesi ile birlikte ve en kısa sürede okul idaresine bildirir. Okul idaresi bu isteği uygun görürse öğrenci velisini bilgilendirir. Öğrenci velisi öğrencinin okuldan ayrılmasına muvafakat etmesi halinde öğrenci okuldan ayrılabilir. Veliye okulda kayıtlı bulunan iletişim bilgileri ile ulaşılamaması durumda öğrencinin okuldan ayrılmasına izin verilmez. Okuldan ayrılan öğrenci okulda bulunmadığı süre ile ilgili mazeret belgesini okula geldiğinde gecikmeksizin okul idaresine teslim eder. Mazeret belgesini teslim etmeyen öğrenciler özürsüz devamsız sayılırlar.

5-) Geçerli bir nedene dayalı olarak gün/günler boyunca okula gelmeyen öğrenci bu gün/günlere ilişkin belgesini mazeretin bitiminde itibaren en geç beş (5) gün içinde okul idaresine teslim eder. Bu sürenin bitiminden sonra getirilen belgeler işleme alınmaz.

6-) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır

7-) Öğrenciler ders saati içerisinde ilgili derslerine ait dersliklerde bulunmak zorundadır. (Görsel Sanatlar için Resim Atölyesi, Müzik için Müzik Atölyesi, Beden Eğitimi için Kapalı Spor Salonu, Laboratuvarda işlenen dersler için ilgili laboratuvar, diğer dersler için Sınıf Dersliği) İzin almaksızın ya da öğretmen gözetim ve denetimi dışında derslikte bulunmayan öğrenciler için yaptırım uygulama süreci başlatılır.

8-) Derslik düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler, söz alarak konuşur, izin almadan yerlerinden kalkmazlar. Kırıcı, zarar verici sözlerden ve davranışlardan kaçınır, kötü söz söylemezler. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

9-) Öğrenci okulda bulunduğu süre içerisinde okulun formasını giymek zorundadır. Okul formasının giyilmesine engel bir durumun olması halinde öğrenci okula geldiği ya da engelin oluştuğu anda okul idaresine bilgi vermekle yükümlüdür. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez, vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez. Okul formasının giyilmemesi ve bu bilgilendirmenin yapılmaması durumunda öğrenci ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

10-) Öğrenciler sadece beden eğitimi ders saati süresince kapalı spor salonunda bulunmak kaydı ile ya da okulda görevli olduğu etkinliğin yapılacağı günlerde okul forması dışında dersin ya da etkinliğin özelliğine uygun olarak belirlenen kıyafeti giyebilir. Bu şartlar dışında okulda okul forması dışında kıyafet giyen öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

11-) Öğrencilerimiz okulumuzun  arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz. Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz. Öğrenciler kolye, yüzük, küpe, bilezik, pirsing vb. aksesuar takamazlar. Öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar. Vücuda dövme yapmak yasaktır. Erkek öğrenciler taranmış saçlarla günlük bıyık ve sakal tıraşı olarak okula gelirler. Aksine davranışta bulunan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

12-) Okula getirilen cep telefonları ders başlama saati olan 08:30’dan önce sınıfın telefon dolabına konur. Öğle tatilinde alınabilir. (12:30 – 13:45 – Cuma Günleri 12:30 – 14:00 arası) Öğle tatili bitimi olan 13:45’te (Cuma günleri 14:00) tekrar sınıfın telefon dolabına konur. Ders öğretmeninin bilgisi dahilinde ve izin vermesi halinde izin süresince ve sadece ilgili derslikte (Görsel Sanatlar için Resim Atölyesi, Müzik için Müzik Atölyesi vb.) amacına uygun kullanmak üzere cep telefonları dolaptan alınabilir. Ders ya da iznin süresinin bitiminde tekrar dolaba konur. Herhangi bir nedenle sınıfın telefon dolabının anahtarına ulaşılamaması halinde durum hemen okul idaresine bildirilir. Bu bildirimi yapmaktan sınıfın başkanı başta olmak üzere sınıfın tüm öğrencileri sorumludur. Bildirim üzerine okul idaresi gerekli tedbiri alır. İzin almaksızın ya da bildirimde bulunmaksızın cep telefonunu herhangi bir nedenle ders saatleri içerisinde sınıfının telefon dolabında bulundurmayan öğrenci hakkında yaptırım uygulama süreci başlatılır.

13-) Öğrenciler okulu ve çevresini temiz tutmaktan sorumludurlar. Öğrenciler bireysel olarak kullandıkları malzemelerin (sıra-masa-dolap) temizliğinden ayrı olarak, ortak olarak kullandıkları alanların ( sınıf – koridor – bahçe – atölye v.b) temizliğinden müştereken sorumlu tutulurlar. Bu kurala uymayan öğrencilerden öncelikle kirlettiği alanı temizlemesi istenir. Bu isteğin yerine getirilmemesi durumunda ilgili öğrenciler hakkında yaptırım uygulama süreci başlatılır.

14-) Öğrenciler okulda bulundukları süre içerisinde yiyecek ve içecek teminini okulun denetimi altında bulunan okul kantini ve okul yemekhanesinden yaparlar. Yiyecek ve içecek tüketimi de yine bu alanlarda (okul kantini ve yemekhane) yapılır. Okula dışarıdan yiyecek ve içecek getirilemez. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

15-) Öğrenciler kullanımlarına tahsis edilmiş alanları ve materyalleri amacına uygun ve özenli bir şekilde kullanmaktan ve bunları korumaktan sorumludurlar. Bu alan ve materyallerde hasar oluşması durumda durumu hemen okul idaresine haber vermekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen öğrenciler hakkında yaptırım uygulama süreci başlatılır. Okulun alan ve eşyalarında özensiz kullanmaktan dolayı oluşan maddi zararlar ya da kasıtlı olarak oluşturulan hasarlar ilgilisinden tazmin edilir. Ayrıca bu öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

16-) Öğrenciler kullandıkları alan ile ilgili belirlenen özel kurallara uymak zorundadırlar. Bu kurallara aykırı davranışlarda bulunan öğrenciler ile yaptırım uygulama süreci başlatılır.

17-) Öğrenciler kendilerine verilen görevleri gereklerine uygun olarak yerine getirirler. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

18-) Öğrenciler sınav için sınav saatinden önce sınıflarında, sınav düzeninde hazır bulunur. Öğrenciler sınavda kalem, silgi, cetvel vs. gibi dersin türüne göre değişen araç-gereçlerini ve bunların yedeklerini bulundurmak zorundadır. Sınav sırasında diğer öğrencilerden bu araçlar istenmez veya ortak kullanılmaz. Sınav sırasında her ne sebeple ve her ne konuda olursa olsun konuşmak, bir başkasının kâğıdına bakmak veya kâğıdını bir başkasının görebileceği konumda tutmak yasaktır. Sınav kâğıdına yanıtların dışında hiçbir şey yazılamaz. Sınav kâğıdını teslim eden öğrenci sınav süresi bitmeden dışarı çıkamaz ve sınav düzenini bozamaz. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

19-) Kopya çekmek diğer öğrencilere kıyasla hakkedilmemiş bir üstünlük sağlamaktır, yazılı ödevlerde veya değerlendirmelerde/sınavlarda kopya çekmek, başkasının eserini kendi eseri olarak göstermektir. Akademik çalıntı da bir tür kopyadır, başka bir kişinin fikirlerini kendine ait gibi gösterip kaynağını belirtmeden gerek aynen, gerekse farklı sözcüklerle nakletmektir. Herhangi bir yarar sağlanmasa da yanlış akademik davranışa, izin verilemez ve etik olarak kabul görmez. Bu kurala aykırı davranan öğrenciler ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplin ile ilgili hükümleri uygulanır.

20-) Herhangi bir mazereti nedeni ile sınava giremeyen öğrenci mazeretine ilişkin belgeyi en kısa zamanda okul idaresine teslim eder. Durum hakkında en kısa zamanda ders öğretmenini bilgilendirir. Ders öğretmeni ilgili öğrencinin durumunu okul idaresi yazılı olarak bildirir ve okul idaresi tarafından uygun görülmesi halinde ve öğrenci ve ders öğretmeni sınav saatinden en az 24 saat önce yazılı olarak bilgilendirilmek kaydı ile okul idaresi tarafından belirlenen gün ve yerde sınava alınır.

21-) Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

22-) Öğrenciler okulda yapılan bayrak törenlerine okul kıyafeti ile katılmak ve bayrak töreninin anlam ve önemine uygun davranışlar göstermekle yükümlüdür. Bu kurala aykırı davranan öğrenciler ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplin ile ilgili hükümleri uygulanır.

23-) Okula çakı, bıçak gibi organlara zarar verici, kesici, yaralayıcı, öldürücü aletler; kibrit, çakmak, koku bombası vb. yanıcı, patlayıcı maddeler, alkol veya bağımlılık yapan maddeler, yasaklanmış yayınlar, müstehcen yayınlar ve bu nitelikte CD, disket vb. araçlar getirilemez. Bu kurala aykırı davranan öğrenciler ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplin ile ilgili hükümleri uygulanır. Okula maddi değeri yüksek olan eşyalar getirilmemesi tavsiye edilir. Getirilmesi halinde bu eşyaların kaybolması ya da zarar görmesinden okul idaresi sorumlu tutulamaz.

24-) Öğrenciler okula getirdikleri şahsi eşya ya da kıymetli evraklarının güvenliğinden ve korunmasından sorumludur. Getirilmesi halinde oluşabilecek kayıp ve hasarlardan okul idaresi sorumlu tutulamaz. Okulda bulunan ve sahibi belli olmayan eşya-para v.b. öğrenci işlerinden sorumlu müdür yardımcısına teslim edilir. Okulda eşyası kaybolan öğrenci durumu öğrenci işlerinden sorumlu müdür yardımcısına bildirir.

25-) Öğrenci yasal velisi dışında, öğrenci yakınlarının (arkadaş, akraba, öğrenci velayetine sahip olmayan anne baba vb.) öğrencileri ziyareti yasaktır. Zorunlu durumlarda öğrenci yasal velisi ilgili müdür yardımcısına yazılı bildirimde bulunur. Müdür yardımcısının onayı ve denetimi ile ziyaret gerçekleştirilir. Ziyaretçi okul giriş kapısında kimliğini bırakıp, ziyaretçi kartı alarak okula girer. Ders dışı etkinlik ve özel günlerde, (tiyatro gösterisi, diploma töreni, müzik – spor gösterileri, vb.) öğrenci yakınları öğrenci yasal velisi sorumluluğunda, onlarla birlikte okula giriş yapabilirler.

26-) Okulla ilgili duyurular okulun resmi internet sitesi (https://umaal.meb.k12.tr/), öğrencinin okula bildirdiği telefon numarasına sms, veli-öğrenci whatsapp grubuna mesaj ve törenlerde sözlü olarak yapılır. İnternet sitesi üzerinden yapılan duyurular beş gün sonra sms, whatsapp ile yapılan duyurular bir gün sonra törenlerde sözlü olarak yapılan duyurular ise hemen tebliğ edilmiş sayılır. Öğrenciler bu duyuruların içeriklerine göre davranmak, verilen görevleri yerine getirmekten sorumludurlar. Bu kurala uymayan öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

27-) Öğrenci kendisinin, anne ve babasının ya da velisinin okula bildirilmiş olan iletişim bilgilerinde (telefon numarası – adres v.b.) değişiklik olması halinde değişikliği en geç bir gün içerisinde okul idaresine yazılı olarak bildirmek zorundadır. Değişikliği bildirmeyen öğrencilerin okulda kayıtlı bulunan eski iletişim bilgileri esas alınır. Bu nedenle yaşanabilecek bütün olumsuzluklarda öğrenci sorumludur.

28-) Tüm öğrencilerden okul içinde ve dışında beklenen temel davranış herkese karşı saygı ve görgü kurallarına uygun hareket etmeleridir. Okul içinde veya dışında bu beklentinin aksine davranışlar gösteren öğrenciler ile ilgili yaptırım uygulama süreci başlatılır.

 

 

OKUL KURALLARINA UYMAYAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK SÜREÇ VE YAPTIRIMLAR

 

Bu davranışları gören öğretmen öğrencisini bireysel olarak uyarır ve kuralı hatırlatır.

 

Aynı davranış için 2 kez uyarılan öğrenci davranışını sürdürürse, öğretmen ilgili Müdür Yardımcısına bilgi verir. Öğrenci, Müdür Yardımcısı tarafından uyarılır.

Davranış devam ediyorsa

Öğretmen davranış takibini sürdürür, gerekli sınıf içi uyarmaları yapar.

 

Veli öğrencinin davranışları ve sonuçları hakkında bilgilendirilir. Okul aile işbirliği istenir.

 

Öğrenci son kez uyarılır ve PDR servisinden olumlu davranış desteği istenir.

 

Olumlu değişim gözlenmediği durumlarda öğrenci yazılı uyarı alır. Sözleşme imzalanır.

 

Davranış devam ediyorsa müdür yardımcısı ve öğretmenlerin kararı ile öğrenci Disiplin Kuruluna sevk edilir. *

 

Bu davranışları tespit eden öğretmenler müdür yardımcısına bildirirler ve Disiplin Kuruluna sevki için okul Müdürlüğü’ne dilekçe verirler.

 

Not:  Yukarıda sayılan kurallarda “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplin ile ilgili hükümleri uygulanır” ifadesi olan kuralların ihlali halinde yaptırım uygulama süreci işletilmez. Konu ihlali tespit eden görevli tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği disiplin hükümleri çerçevesinde işlem yapılması talebi ile doğrudan okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.

                                                                                                                           Erdem MISIRLI

                                                                                                                              Okul Müdürü